PsyPost interviewt Rijnders over artikel omtrent morele keuzes

PsyPost, ’s werelds grootste bron van peer-reviewed literatuur op het gebied van gedragswetenschap en geestelijke gezondheid, publiceert een interview met collega Ronald Rijnders.

In dit interview vertelt Ronald Rijnders over zijn onderzoek naar morele keuzes door mensen met een hoge mate van psychopathie. Rijnders verrichtte dit onderzoek in het kader van zijn proefschrift Suffering Souls, Suffering Society.

Morele keuzes laten zich uiteentrekken in deontologische en utilitaristische keuzes. Een deontoloog zou zeggen dat je niet intrinsiek schadelijk mag handelen naar een ander, terwijl een utilitarist stelt dat je moet kiezen “for the greater good of all” (waarbij soms individuen moeten worden opgeofferd.)

Lees het artikel van Rijnders en collega's in de PDF hieronder.

PsyPost schrijft dat Rijnders en zijn collega’s een verrassende keuzeneiging vonden bij mensen die hoog scoren op de Psychopathy Checklist-Revised (PCL-R) én die een hoge mate van impulsiviteit vertonen.

Deze groep mensen heeft, volgens de onderzoekers, de neiging om deontologische keuzes te maken, in tegenstelling tot utilitaristische keuzes.

Het artikel van PsyPost is hier te lezen:

Researchers observe a surprising moral tendency among impulsive psychopaths (psypost.org)
 

Meer weten?
ndere media publiceerden eerder artikelen over Ronald’s proefschrift:

Het proefschrift van Rijnders is hieronder te lezen.

Beeld: ©NIFP