Stilstaan is geen optie
“Toen ik zes en een half jaar geleden begon als directeur inhoud gaf ik de presentatie Stilstaan is geen optie. Je moét je als organisatie blijven ontwikkelen en blijven verhouden tot de uitdagingen die op je afkomen. Denk aan de krappe arbeidsmarkt, nieuwe technologiën en een veranderende doelgroep. Onze agenda inhoud speelt in op deze vraagstukken.
Vanuit de zeven beleidsterreinen, die het grondvest van onze missie vormen, worden elk jaar ontwikkelingen geformuleerd voor de agenda inhoud. Deze agenda laat zien waar we als organisatie op inzetten en wat we voor elkaar krijgen.”
“De afgelopen jaren hebben we een enorme professionaliseringsslag gemaakt. We werken steeds efficienter en maken doelen concreter: het is helder over de tijd waar iedereen mee bezig is, waar projecten staan en we zien meer en meer dwarsverbanden. Hierdoor kunnen we elkaar versterken en aanvullen. Het valt dan ook op hoe goed er met elkaar meegedacht wordt in het inhoudelijk overleg. Je ziet hoe het ene beleidsterrein kritisch meedenkt met het andere beleidsterrein en hoe er vanuit inhoudelijke betrokkenheid scherpe vragen gesteld worden.”
Samenwerking
“Een erg mooi voorbeeld hiervan is het beleidsterrein zorg in detentie. Toen ik begon als directeur was er nauwelijks afstemming tussen somatische zorg, psychologische zorg en psychiatrische zorg binnen GW/VB. Terwijl deze onderwerpen elkaar zo evident raken. Nu spreek ik deze drie beleidsverantwoordelijken altijd samen en bepalen ze gezamenlijk wat er op de agenda moet. Het is ontzettend gaaf om te zien wat onze collega’s Tessa, Ella en Mieke hebben neergezet en hoe goed hun onderlinge afstemming is.”
“In de agenda inhoud 2025 laten ze dit onder andere zien door de projecten zorgvisie DJI en verslavingszorg (blz. 13 agenda inhoud 2025). Wat betreft de zorgvisie heeft DJI het NIFP gevraagd om vanuit de inhoud bij te dragen aan het toekomstbestending maken van de zorgkoers van het gevangeniswezen. Zowel vanuit somatische én psychische zorg.”
“Verslavingszorg is ook zo’n mooi voorbeeld van hoe somatische en psychische zorg met elkaar samenhangen (blz. 13 agenda inhoud). In 2025 gaan we een landelijke aanpak opstellen voor verslavingszorg binnen de muren van DJI, onzettend belangrijk en mooi dat het NIFP hier regie op pakt.”
Kennis voor de praktijk
“De projecten die we kiezen moeten toepasbaar zijn op de werkvloer. “Voorbeelden hiervan uit de agenda inhoud 2024 zijn het Neuroloket en de Neuropoli. Maar ook een handreiking voor zorgprofessionals die werken met vrouwelijke veroordeelden van terroristische misdrijven: bij uitstek onderwerpen die laten zien hoe kennis toepasbaar gemaakt wordt voor de praktijk. Naast bovenstaande zijn ook het WHO-congres, de vele publicaties van onze onderzoekers van de afdeling w&o en de bijzonder hoogleraarstoel forensische neuropedagogiek van Maaike Kempes, projecten waar we enorm trots op kunnen zijn.”
Voor meer projecten uit de agenda inhoud die in 2024 zijn afgerond, zie het kader.
Technologie en veiligheid
“In 2025 blijft het NIFP ook inzetten op het onderzoek naar het gebruik van AI en is er veel aandacht voor veiligheid. Dit is een thema waar we ons altijd toe verhouden, maar waarop we ons ook moeten blijven ontwikkelen. Telkens alert zijn op wat er op ons en onze professionals afkomt. Zo onderzoeken we dit jaar de veiligheid van onze rapporteurs met de werkgroep anoniem werken (blz. 25 agenda inhoud 2025) en starten we een nieuwe onderzoekslijn op naar het concept risico in relatie tot stoornis en risicocommunciatie (blz. 9 agenda inhoud 2025).”
“Andere zaken waar ik naar uitkijk komend jaar is de app voor rapporteurs die er aankomt (de RapporteursApp, red.) en de doorontwikkeling van Rapporteursnet, een steeds relevanter platform voor onze rapporteurs.”
Bijzonder moment
“Het is een bijzonder moment: dit is de laatste agenda inhoud waar ik bij betrokken ben als directeur inhoud. Het is een van die onderwerpen die ik altijd als erg energiegevend en inspirerend heb ervaren. Ik ben ontzettend blij met wat er is neergezet en ben meer dan trots op de beleidsverantwoordelijken, beleidsmedewerkers en collega’s die dit alles mogelijk maken.”
“De agenda inhoud was ook niet geweest wat het nu is zonder Karin Liem. Zij heeft veel meeontwikkeld, gedragen en meegedacht. Ik wil haar bedanken voor de vele sparmomenten, scherpe reflecties, feedback en enorme inzet. Last but not least ook veel dank aan Lotte de Groot voor de altijd mooie vormgeving en scherpte op tekst, words matter”
“Dank allemaal en veel succes met de mooie plannen voor 2025. Hoop jullie snel te zien!