Het belangrijkste doel van dit onderzoek is om meer te weten te komen over de SWAP (Shedler-Westen Assessment Procedure) bij mensen die in aanraking komen met justitie en meer specifiek een onderzoek naar de persoon van de verdachte, een pro Justitia rapportage, weigeren. De SWAP is een methode waarmee GZ-psychologen, klinisch psychologen en psychiaters onderzoeken of iemand een persoonlijkheidsstoornis (psychische aandoening) heeft.
De SWAP helpt de kijk van de GZ-psycholoog, klinisch psycholoog of psychiater bij een forensische beoordeling te ordenen. En het helpt bijvoorbeeld meer zicht te krijgen op hoe mensen met spanningen omgaan (afweermechanismen). Het is een goede aanvulling op andere methoden, zoals gesprekken of vragenlijsten.
Huidig wetenschappelijk onderzoek
Recent onderzoek heeft aangetoond dat de SWAP goede psychometrische eigenschappen heeft en van meerwaarde is bij forensische beoordelingen van verdachten die meewerken aan een pro Justitia rapportage.
In het nu lopende onderzoek wordt gekeken of de SWAP ook een bijdrage kan leveren bij de forensische beoordeling van verdachten die een pro Justitia rapportage weigeren. De vraag die hierbij centraal staat is of er voldoende collaterale informatie over een weigerende verdachte kan worden verzameld waardoor de SWAP op een valide en betouwbare wijze kan worden ingezet. Omdat het Pieter Baan Centrum bij uitstek een plek is waar veel collaterale informatie kan worden ingewonnen, vindt de uitvoering van het onderzoek hier plaats.
De eerste resultaten van dit onderzoek zijn recent gepubliceerd.
Persoonlijkheidsstoornissen en criminaliteit
Persoonlijkheidsstoornissen komen veel voor bij mensen die veroordeeld zijn voor een misdrijf. Deze stoornis kan invloed hebben op crimineel gedrag. En het kan de kans op herhaling van een misdrijf verhogen. Daarom is het belangrijk dat goed onderzocht wordt of een verdachte een persoonlijkheidsstoornis heeft.
Wie en wanneer
Onderzoekers: Maaike Kempes, Sander Witvliet
Samenwerking: Jos Egger, Paul van der Heijden, Kim Lie Sam Foek-Rambelje (Radboud Universiteit)
Periode onderzoek: 2020-2024