Zorgprofessionals in beeld GW/VB
Ben je nieuw bij DJI?
Heb je de introductiefilm over de zorg binnen DJI al gezien en wil je nog eens terugkijken? Of je heb de film nog niet gezien?
En. Het is heel fijn om binnen deze organisatie te werken, juist omdat ik vanuit mijn stukje vanuit de zorg mijn werk verricht, dus echt gericht ben op de zorg voor de gedetineerden. En deels werk ik natuurlijk daarin samen met allerlei verschillende disciplines.
De doelstelling van de zorg in detentie is met name gericht op het in kaart brengen van iemand die net bij ons geplaatst is. Welke type zorg moeten wij leveren? En daarin proberen we zo breed mogelijk te kijken met als uiteindelijk doel mensen weer te re-integreren richting de maatschappij.
De grootste uitdaging is het feit dat je met een hele diverse doelgroep zit die eigenlijk in veel gevallen toch wel wat tussen de mazen van het hulpverlening systeem zijn door gevallen.
Als zorgprofessional betekent het continu schakelen, aansluiten en kijken van op wat voor manier kunnen we de verbinding aangaan?
Welkom bij Dienst Justitiële Inrichtingen, afgekort DJI. De komende tijd zal je meer en meer leren. Maar voor nu hebben we alvast wat belangrijke informatie voor je op een rij gezet. DJI heeft als primair doel om bij te dragen aan de veiligheid van de samenleving. Als DJI hebben we een zorgplicht. Dat houdt in dat iedereen die bij ons verblijft toegang heeft tot zorg die gelijkwaardig is aan de kwaliteit buiten. Dit noemen we het equivalentie beginsel. Maar zoals je weet kom je wel te werken in een bijzondere setting. En er zijn verschillen met de zorg buiten. Bij DJI bieden we alleen niet uitstelbare medische noodzakelijke zorg niet meer dan nodig en niet minder dan noodzakelijk. Er wordt aandacht besteed aan het verminderen van factoren die bijdragen aan recidive.
De zorg wordt ook geregeld via het Vademecum. Dat is een document waar alle zorg is vastgelegd voor justitie. Eigenlijk net als met een gewone zorgverzekering. Alleen is dit collectief natuurlijk met beperkingen binnen justitie geregeld.
De zorg die geboden wordt hangt onder andere af van het type inrichting waar iemand verblijft. De zorg in de reguliere inrichtingen is inhoudelijk vergelijkbaar met eerstelijnszorg in onze maatschappij. Vreemdelingen die bij ons verblijven bevinden zich in de daarvoor bestemde detentiecentra. De zorg hier is vergelijkbaar met reguliere Pi's. Wanneer de somatische zorg aan een justitiabele niet in de PI geboden kan worden, kan hij of zij worden overgeplaatst naar het Justitieel Centrum voor Somatische Zorg, afgekort het J c v SZ. Hier wordt zorg geboden aan uiteenlopende doelgroepen van mensen met een GHB verslaving tot personen die hulp nodig hebben bij ADL, zoals bijvoorbeeld hulp met douchen. Ook wordt er palliatieve zorg geboden wanneer de psychische toestand van een Justitiabelen het niet toestaat om op een van de verschillende type afdelingen in een reguliere inrichting te verblijven. Kan iemand overgeplaatst worden naar een penitentiair psychiatrisch centrum, afgekort PPC. Hier wordt klinisch specialistische zorg geleverd, welke vergelijkbaar is met tweede lijns psychiatrische zorg in de maatschappij. We kijken naar de route die een justitie, able of vreemdeling, binnen een inrichting doorloopt op het gebied van zorg. Wanneer iemand zorg nodig heeft, kan diegene dat melden bij de medische dienst. In de meeste inrichtingen gebeurt dat door een briefje in te vullen. In andere inrichtingen kan men bellen naar de medische dienst met de telefoon op de afdeling.
Als verpleegkundigen en als verpleegkundig specialist hebben we gesprekken met gedetineerden. Daarin horen we bepaalde problemen of vragen die ze hebben. Dan beoordelen we, kunnen wij deze vragen verder met iemand bespreken? Geeft dat voldoende veiligheid en sluit dat aan bij de behandeling of dient iemand echt doorgezet te worden?
Dit proces noemen we de toegeleiding. Wanneer de benodigde zorg niet in de inrichting geleverd kan worden, kan de huisarts of tandarts doorverwijzen naar het ziekenhuis. De betrokkene wordt dan begeleid naar de afspraak door de Dienst Vervoer en Ondersteuning. Afgekort DV en O. Zij verzorgen al het vervoer van justitiabelen patiënten en jongeren bij DJI.
Een gedeelte van de gedetineerden die bij ons binnenkomt, is buiten in de problemen geraakt vanwege psychische klachten. Een belangrijk deel van het werk wat wij doen is kijken wat de psychische klachten zijn en hoe we die kunnen behandelen of verhelpen. Om ervoor te zorgen dat die na detentie geen belemmeringen bieden of een persoon niet meer in de problemen helpen.
Binnen detentie is het PMO een goed voorbeeld van multidisciplinaire samenwerking binnen de zorg. De zorg leveren we namelijk samen als één multidisciplinair team. Dit team bestaat uit onder andere verpleegkundigen, huisartsen, tandartsen en psychologen. Dit noemen we ook wel de medische dienst en wordt aangestuurd door het hoofd zorg die weer onder de vestigingsdirecteur met portefeuille zorg valt. Afhankelijk van de grootte van de inrichting, de populatie en de zorgbehoefte kan de grootte en samenstelling van dit team verschillen. Zo werkte er in de pc's een groter aantal psychologische en psychiatrische zorgprofessionals. Daarnaast werken er in de pc's geen penitentiaire inrichting werkers, maar Zorg en Behandel Inrichting werkers ZBIW'ers genoemd en ook verpleegkundig SBIW'ers. Zij zijn opgeleid om met de doelgroep die in het PPC verblijft om te gaan. In het PPC bestaat er naast het hoofd zorg ook een hoofd behandeling en een directeur zorg en behandeling die psychologen en psychiaters aansturen. Een ander voorbeeld is het team van het JCvSZ. Hier werken meer op somatiek gerichte zorgprofessionals, zoals een specialist ouderengeneeskunde. Naast de medische dienst bestaan er binnen de PI natuurlijk ook nog andere disciplines, zoals bijvoorbeeld de beveiliging, arbeid en sport. Ook met deze collega's werk je samen. Alle penitentiaire inrichtingen, detentiecentra, PC's en het J. CvSZ vallen onder de divisie Gevangeniswezen en Vreemdelingenbewaring, afgekort GWVB, één van de andere divisies van DJI is de divisie Forensische Zorg en Justitiële jeugdinrichtingen FORZO JJI, de Rijks TBS Klinieken en Rijks Justitiële jeugdinrichtingen vallen hieronder. De divisie Individuele Zaken neemt beslissingen over de plaatsing en vrijheden van justitie. Abbeele jeugdigen, tbs gestelden en vreemdelingen. Er zijn ook organisatieonderdelen die deze divisies ondersteunen, zoals bijvoorbeeld het Nederlands Instituut voor Forensische Psychiatrie en Psychologie, afgekort het NIFP.
Binnen het NIFP houden we ons bezig met de ondersteuning van de zorg en zorgverlening binnen justitiële inrichtingen. Voor de divisie GW en VB ontwikkelen we beleid en beleidskaders voor zowel de somatische als de psychische zorg. Voor de divisie Force jeugd is dat net anders en houden we ons alleen bezig met het beleid en beleidskaders voor de somatische zorg. Vanwege het behandel karakter in dit type inrichtingen binnen het NIFP werken met een multidisciplinair team samen met verschillende achtergronden. Denk hierbij aan beleidsadviseurs, maar ook artsen, psychologen, tandartsen en farmaceuten. En dit doen wij om de multidisciplinaire zorgteams binnen de inrichtingen zo goed mogelijk te ondersteunen.
Een andere ondersteunende dienst waar je mee te maken zult krijgen is de Dienst Vervoer en Ondersteuning. Er zijn nog meer organisatieonderdelen, maar voor nu houden we het hierbij. Alle divisies en organisaties samen vormen DJI.
Het voordeel van het werken als zorgprofessional binnen DJI is met name je grote mate van verantwoordelijkheid een beveiligde omgeving wat net even iets anders van de zorgprofessional vraagt. En dat dat moet je aanspreken. Maar als je daarvoor in de wieg gelegd bent is t een prachtige baan.
Samen zorgen we voor een veilige en humane samenleving. Veel werkplezier. We zijn blij dat je er bent.