Stage en onderzoeksplaatsen

Het NIFP biedt verschillende wo-, hbo-, mbo-stages aan.

Zo is er de keuzestage forensische psychiatrie voor aankomend psychiaters. Daarnaast worden klinische en wetenschappelijke stages aangeboden aan masterstudenten. Deze stages kunnen in overleg gecombineerd worden met een scriptie. Ook bestaat de mogelijkheid om een juridische stage te lopen. Tenslotte worden enkele hbo- en mbo-stages aangeboden.

Voor alle stageplekken geldt dat de stagiaire minimaal 21 jaar oud moet zijn. Stuur voor onderstaande stages je sollicitatiebrief (motivatie plus cv) via e-mail: opleidingen.nifp@dji.minjus.nl

Keuzestage Forensische Psychiatrie (arts in opleiding tot specialist - AIOS)

 • Noord-Holland, in combinatie met Penitentiair Psychiatrisch Centrum JC Zaanstad
  • twee stageplaatsen vrij vanaf april 2021
 • Zuid-Holland, in combinatie met Penitentiair Psychiatrisch Centrum PI Haaglanden (Scheveningen)
  • één stageplaats vrij vanaf oktober 2020; één stageplaats vrij vanaf oktober 2021
 • Midden-Nederland, in combinatie met Pieter Baan Centrum
  • twee stageplaatsen vrij vanaf oktober 2022
 • Zuid-Nederland, in combinatie met Penitentiair Psychiatrisch Centrum PI Vught
  • één stageplaats vrij vanaf april 2020; één stageplaats vrij vanaf oktober 2020

Wetenschappelijke stage neurowetenschap

Bijzonderheden: onderzoek naar emotieverwerking en psychopathie bij verdachten in Pieter Baan Centrum.
Locatie: Almere.
Start: eind juni 2020.
Duur: 4-6 maanden, minimaal 2 dagen per week.
Selectieprocedure: sollicitatiebrieven met CV kunnen tot uiterlijk 5 april 2020 worden gestuurd onder vermelding van ‘JUL20PBC-RR’.

Wetenschappelijke stage risicoscreening

Bijzonderheden: Onderzoek naar risicoscreening in detentie.
Locatie: Utrecht.
Start: januari 2020.
Duur: 3 a 4 dagen in de week tot juli 2020.
Selectieprocedure: sollicitatieprocedure gesloten.

Wetenschappelijke stage ASR

Bijzonderheden: onderzoek naar verschillen in kenmerken 18-23 jarigen die wel of geen jeugdstrafrecht geadviseerd krijgen.
Locatie: Utrecht.
Start: februari 2020.
Duur: minimaal 2 dagen in de week tot juni 2020.
Selectieprocedure: sollicitatieprocedure gesloten.

Wetenschappelijke stage DARE

Bijzonderheden: onderzoek naar kenmerken en achtergronden van veroordeelde terroristen.
Locatie: Utrecht.
Start: september 2020.
Duur: 4 tot 6 maanden, 3 tot 4 dagen in de week.
Selectieprocedure: er kan per e-mail gesolliciteerd worden. Sollicitatiebrieven met CV kunnen worden gericht aan Maaike Kempes en worden verstuurd naar opleidingen.nifp@dji.minjus.nl onder vermelding van OS12020DA. Vermeld in de brief duidelijk wat je beschikbaarheid is (van/tot in maanden en aantal dagen in de week).

Klinische stage, NIFP Pieter Baan Centrum

Bijzonderheden: deze stageplaats staat open voor een masterstudent Klinische (forensische) Psychologie. De stage behelst het uitvoeren en verwerken van testpsychologisch onderzoek en het meekijken met de werkzaamheden van psychologen. Wij bieden de mogelijkheid voor het behalen van je BAPD. Alleen als je relevante werkervaring hebt (bijvoorbeeld in psychiatrie of gevangeniswezen) en minimaal 23 jaar bent, nodigen we je uit om een motivatiebrief (max. 1 A4) en cv (max. 2 A4) te sturen. Hierin willen we lezen wat je motivatie is om juist in het PBC stage te lopen en welke relevante werkervaring je hebt. Gelieve geen cijferlijsten en andere documenten meesturen.
Locatie: Almere.
Start: november 2019.
Duur: minimaal 4 dagen in de week gedurende een periode van minimaal 9 maanden.
Selectieprocedure: sollicitatieprocedure is gesloten.

Klinische stage, NIFP Midden-Nederland

Bijzonderheden: deze stageplek staat alleen open voor studenten van de Universiteit Utrecht die de master Klinische Kinder- en Jeugdpsychologie of de master Clinical Child, Family and Education Studies volgen. Binnen de stage wordt ervaring opgedaan met diagnostisch onderzoek in een forensisch kader en kan de BAPD worden gehaald. De stagiair loopt mee met diagnostisch onderzoeken die door pro Justitia rapporteurs worden uitgevoerd en kan in toenemende mate zelf onderzoeksonderdelen uitvoeren onder supervisie van een rapporteur.
Daarnaast ondersteunt de stagiair bij de voorbereiding en verslaglegging van het zogenoemde Straf Indicatie Overleg en krijgt zodoende een inzicht in de sociale kaart en netwerkpartners binnen het forensische jeugdveld. Verwacht wordt dat de stagiair ondersteunend is bij het up-to-date houden van de sociale kaart. Er wordt van de stagiair veel eigen initiatief en zelfstandigheid verwacht.
Locatie: Utrecht.
Start: september 2019.
Duur: 7 tot 8 maanden.
Selectieprocedure: sollicitatieprocedure gesloten.

Klinische stage, NIFP Zuid-Holland

Bijzonderheden: deze stageplek staat alleen open voor studenten die de master Klinische psychologie volgen. Binnen de stage wordt ervaring opgedaan met diagnostisch onderzoek in een forensisch kader en kan de BAPD worden gehaald. De stagiair loopt mee met diagnostisch onderzoeken die door pro Justitia rapporteurs worden uitgevoerd en kan in toenemende mate zelf onderzoeksonderdelen uitvoeren onder supervisie van een rapporteur. Daarnaast ondersteunt de stagiair bij de voorbereiding en verslaglegging van het zogenoemde Straf Indicatie Overleg en krijgt zodoende een inzicht in de sociale kaart en netwerkpartners binnen het forensische veld. Verwacht wordt dat de stagiair ondersteunend is bij het up-to-date houden van de sociale kaart. Er wordt van de stagiair veel eigen initiatief en zelfstandigheid verwacht.
Locatie: Den Haag
Start: onbekend.
Duur: 7 tot 8 maanden.
Selectieprocedure: details worden bekend gemaakt zodra duidelijk is wanneer de stage aanvangt.

Klinische stage, NIFP Noord-Holland

Bijzonderheden: deze stageplek staat alleen open voor UvA studenten die de master klinische forensische psychologie volgen.
Locatie: Amsterdam.
Start: november 2019.
Duur: 7 tot 8 maanden of in overleg met UvA.
Selectieprocedure: sollicitatie voor deze stage loopt via de UvA.

Juridische stage, NIFP Pieter Baan Centrum

Bijzonderheden: stage bij vakgroep juristen in Pieter Baan Centrum (PBC), waarbij werkzaamheden met name bestaan uit ondersteunen van juristen bij maken uittreksels strafdossier, voorts uit het meegaan naar stafbesprekingen van onderzoeksteams en uitzoeken van juridische vraagstukken. Daarnaast is het in overleg mogelijk om te verbreden door kennisname van de Pbw, het meelopen met groepsleiding en ondersteunen bij organiseren van rondleidingen. De juridische stage is bedoeld voor WO rechtenstudenten in de eindfase van hun studie of pas afgestudeerden met voldoende kennis van het strafrecht. Ervaring met de verwerking van strafdossiers (bijvoorbeeld door voorafgaande een stage bij OM of rechtbank) is een pre.
Locatie: Almere.
Duur: 5-6 maanden, 32-40 uur per week, vanaf medio december 2019.
Selectieprocedure: er kan per e-mail gesolliciteerd worden t/m 8 oktober 2019. Sollicitatiebrieven met CV kunnen worden verstuurd naar opleidingen.nifp@dji.minjus.nl onder vermelding van JURPBC2019MP.

Hbo stage, Social Work, NIFP Pieter Baan Centrum

Bijzonderheden: studenten hbo-Social Work kunnen stage lopen op een observatieafdeling van het Pieter Baan Centrum. De stage bestaat uit onregelmatig werk. Dit betekent dat je vroege diensten, late diensten en weekenddiensten werkt. Vanwege de dynamische doelgroep en de aard van het werk zoeken we iemand die stevig in zijn of haar schoenen staat.
Vereisten: Interesse in de forensische zorg en het werken in een gedwongen kader, evenals affiniteit met de doelgroep. Minimale gewenste leeftijd is 23 jaar.
Locatie: Almere.
Start: september 2020.
Duur: 9 à 10 maanden, 32 uur per week.
Selectieprocedure: solliciteren kan tot 10 maart 2020 onder vermelding van het referentienummer SEP2020PBC-SW.

Mbo stage Sport en hbo stage PMT/Bewegingsagogie, NIFP Pieter Baan Centrum

Bijzonderheden: het is mogelijk om een stage te lopen op de sportafdeling van het PBC, (mbo sport en hbo PMT) uitsluitend voor studenten van de volgende opleidingen:

 • CIOS te Haarlem
 • ROC te Amsterdam, afdeling sport en beweging
 • Windesheim te Zwolle, Academie lichamelijk opvoeding

Locatie: Almere.
Start: in overleg.
Duur: 8 maanden en 16 uur per week.
Selectieprocedure: vermeld bij je sollicitatie het volgende referentienummer PBC2019SPORT.